Brist på transparens hindrar Bitcoin-adoption i El Salvador, säger kritiker

Brist på transparens hindrar Bitcoin-adoption i El Salvador, säger kritiker

Förra tisdagen den 7 december var det tre månader sedan El Salvador antog Bitcoin (BTC) som sin officiella valuta.

Men enligt information från lokala portaler fortsätter antagandet av kryptovaluta bland Salvadoraner att möta utmaningar.

Enligt en rapport från EFE, publicerad av portalen elsalvador.com, präglades dessa tre månader av adoption av den låga acceptansen av BTC bland salvadoraner.

Detta beror på att det inte skulle ha funnits någon insyn i hanteringen av resurser för köp av Bitcoins.

Dessutom, som rapporterats av CriptoFácil, fanns det hundratals rapporter om påstådd identitetsstöld för att ha tagit emot $30-bonusen i Bitcoin som gavs av regeringen.

Bitcoin i El Salvador

Som rapporterats av den salvadoranska portalen, under dessa 90 dagar, utnyttjade president Nayib Bukele av Bitcoin-prisfallet för att "fylla kassan". Totalt köptes 1 370 Bitcoins, som för närvarande är värda 68 371 200 USD.

Det verkar dock som om det inte är känt från vilken budgetpost dessa resurser kom. Det finns inte heller information om förvaltning och administration av dessa pengar, något som borde vara allmänt känt.

Dessutom citerar portalen Bukeles "Bitcoin City"-projekt, som kommer att finansieras av Bitcoin-obligationer som snart kommer att utfärdas.

Tanken är att staden, som ska byggas nära Stilla havet vid Fonsecabukten, ska vara skattefri. Det enda undantaget skulle vara 10 % mervärdesskatt (moms).

Enligt vad som är känt om projektet hittills skulle regeringen behöva emittera 1 miljard dollar i obligationer för att få staden igång. Av detta belopp skulle hälften vara öronmärkt för köp av Bitcoin och den andra hälften för stadens infrastruktur.

Bitcoin City är ett riskabelt projekt

Men ekonomen Ricardo Castaneda, från Central American Institute of Fiscal Studies, sa att projektet är "riskfyllt".

Han påpekade att tillkännagivandet att El Salvador kommer att använda Bitcoin- stödda värdepapper faktiskt är "ett desperat drag."

Enligt honom skulle en sorts börs behöva skapas i El Salvador där dessa obligationer skulle placeras.

"Om det fungerar kommer president Bukele att vara ett exempel. Han kommer att kunna säga till multilaterala organisationer och det internationella samfundet att vi inte behöver dem. Men om det blir fel kommer hela befolkningen att förlora”, varnade han.

Ekonomen sa också att Bitcoin City-annonsen "är som att sälja en illusion till bitcoiners":

"Låt oss se om Bitcoin City-annonsen verkligen är så kraftfull att den får bitcoiners att bli kära och praktiskt taget blunda för verkligheten och låna ut pengarna till regeringen. Utmaningen är mycket stor.”

Läs också: Analytiker pekar ut vart priset på BNB och Ethereum tar vägen

Läs också: Campeonato Paulista 2022 kommer att ha en samling NFT:er och fantokens

Läs också: Squid Game Scammers kan ha förvandlat Shiba Inu Whales; förstå