Myanmars parallellregering förklarar USDT som officiell valuta för att bekämpa militärregimen

Myanmars parallella regering förklarar USDT som officiell valuta för att bekämpa militärregimen

Myanmars regering har tekniskt sett blivit den andra i världen att acceptera en kryptovaluta som sin officiella valuta. Enligt en artikel av Bloomberg Canada förklarade National Unity Government (NUG) stablecoin Tether (USDT) som lagligt betalningsmedel i landet.

Åtgärden tillkännagavs i måndags (13), enligt det officiella tillkännagivandet från NUG. Kommunikén är skriven på burmesiska men bär namnen "USD Tether" och "USDT" på engelska.

NGU torna USDT moeda de curso legal em Myanmar. Fonte: Facebook.

Ledd av anhängare till ledaren Aung San Suu Kyi, har NGU drivit en parallell regering till regimen sedan militärkuppen den 1 februari. Som ett resultat av kuppen arresterades San Suu Kyi och andra medlemmar av regeringen av militärjuntan.

I denna mening används USDT av den parallella regeringen för att samla in pengar i kampen mot militärregimen. Hittills har regeringen samlat in 9,5 miljoner dollar genom försäljningen av "Special Titlar för revolutionen", som används för att betala kostnaderna för motståndet.

Integritet och utmaning till regeringen

NUG:s beslut att göra USDT till officiell valuta har två mål. För det första kontrolleras inte stablecoin av landets militärjunta, som inte har tillgång till medlen. Därför kan pengar som den parallella regeringen samlat in via USDT inte frysas eller konfiskeras.

För det andra förbjöd militärregeringen nyligen användningen av kryptovalutor , som en åtgärd som infördes av Myanmars centralbank i maj förra året. Att acceptera USDT är därför en direkt utmaning mot den nuvarande regimen.

"Huvudskälet bakom införlivandet av USDT är för inhemskt bruk, för att underlätta och påskynda nuvarande handel, tjänster och betalningssystem", avslöjade Tin Tun Naing, finansminister för NUG.

Däremot avslöjades inga ytterligare detaljer angående användningen av USDT, och inte heller hur NUG avser att kringgå det officiella förbudet. Skuggregeringen erkändes som den officiella regeringen i Myanmar av den franska senaten och Europaparlamentet i oktober 2021.

Kryptovalutor som officiella valutor

NUG:s beslut att acceptera och använda USDT som officiell valuta hade inte lika stor inverkan. Trots allt är landet relativt okänt och NUG är en skuggregering. Trots att USA har stöd från EU har inte USA utfärdat någon officiell ståndpunkt.

Användningen av USDT kan dock orsaka problem mellan Myanmar och EUS, främst på grund av stablecoins opacitet. Tether har ständigt anklagats för att ge ut USDT utan stöd, medan den amerikanska regeringen försöker genomdriva strikta policyer för utgivning av stablecoin i allmänhet.

Det är dock ett faktum att det idag finns en andra regering i världen (efter El Salvador) som antog en kryptovaluta som sin officiella valuta. Med tanke på fördelarna med kryptovalutor, särskilt i länder som är förtryckta av sina regeringar, kan denna praxis bli en stark trend under de kommande åren.

Läs också: Exchange hackas och förlorar 450 miljoner R$

Läs också: Age of Rust återställer spelets färdplan efter att ha avslutat Steam

Läs också: Fas 4 av Open Banking startar nu på onsdag (15:e); förstå förändringar