Polkadot parachain-auktioner syftar till att leverera på löften om skalbarhet

Polkadot parachain-auktioner syftar till att leverera på löftet om skalbarhet

Med mycket av Polkadot-gemenskapen som blockerar DOT mitt i ekosystemets första sats av parakedjeuthyrningsauktioner, vill många deltagare bidra genom projekt som erbjuder innovativa produkter med insatslikviditet.

Ethereum var banbrytande för smart kontraktsfunktionalitet med sin mainnet-lansering 2015, men dess utvecklare insåg snabbt att större skalbarhet behövdes för att uppfylla sitt mål att bli världens decentraliserade dator.

Även om Ethereum har lovat att snart leverera en andra version av protokollet validerat genom proof of stake (PoS) konsensus för att uppnå skalbarhet, har de efterlängtade "Ethereum 2.0"-uppdateringarna endast implementerats delvis idag. Lanseringen förväntas avslutas runt Q2, med sammanslagningen av det befintliga Ethereum-nätverket och dess nylanserade Proof of Participation (PoS) beacon-nätverk.

Fragmentering ekosystem

I början av 2021 meddelade Ethereums ledande utvecklare Vitalik Buterin att fragmenteringen försenades ytterligare i projektets färdplan tills efter kedjesammanslagningen, och angav att Ethereums växande Layer 2-ekosystem kommer att ge tillräcklig skalbarhet under tiden.

Gavin Wood, en av Ethereums åtta medgrundare, gick bort från projektet 2016, med hänvisning till missnöje med projektets övergång från att söka till skala genom ett fragmenterat, decentraliserat ekosystem. År 2017 lanserade Ethereums medgrundare Gavin Wood Web3 Foundation och började arbeta på Polkadot i ett försök att förverkliga sin egen vision om en rättegång med Ethereums fragmenterade insatser.

Sedan lanseringen i maj 2020 är endast Polkadots centrala reläkedja aktiv. Reläkedjan stöder exklusivt ett litet antal transaktionstyper, inklusive DOT-överföringar och insatsfunktioner, och stöder inte smarta kontrakt. Avancerad och specialiserad beräkning kommer att stödjas av upp till 100 fragment av "parachain" som arbetar parallellt med återsändningsströmmen.

Kommande Polkadot-auktioner tilldelar parachain-slots till projekt byggda ovanpå Polkadot-nätverket, och uppfyller deras vision om ett skalbart, fragmenterat blockkedjeekosystem. Utan parakedjor kan Polkadot-nätverket inte vara värd för DeFi-protokoll.

Utan parakedjor kan Polkadot-nätverket inte vara värd för DeFi-protokoll.

Parakedjor tilldelas projekt som byggts i Polkadot genom hyresavtal, där de konkurrerar med varandra och lovar att garantera stora summor av DOT under tre månader till högst två år.

Modellen gav upphov till en ny token-utfärdande modell kallad Parachain Lease Offer (PLO), där ett projekt som syftade till att säkra en crowdsourced parachain-slot, föreslog DOT att bjuda på sitt communitys auktioner.

partier om fem

PLO-deltagare kommer att få inhemska och styrande tokens för stora projekt byggda inom Polkadot-ekosystemet, och kommer att få tillbaka sin DOT om budet på det projektet misslyckas eller i slutet av parachain-hyresperioden om de säkrar en plats.

Auktionerna genomförs i lotter om fem, var och en med en veckas intervall, och auktionerna kommer att vara eviga eftersom hyresperioderna löper ut och görs tillgängliga för återauktionering.

Många projekt har förnyat vätskeinsatsprodukter (Mint) som gör det möjligt för PLO-deltagare att bidra utan att förlora förmågan att hantera likviditeten som representeras av deras bidragande DOT, inklusive plattformar som underlättar tillgången till ett brett utbud av parachain-auktioner genom ett enda gränssnitt.

LcDOT för Acala-nätverket

Acala Network, det självutformade "DeFi-navet i Polkadot", kommer att utfärda Liquid Crowdloan DOT (lcDOT)-tokens till deltagare som bidrar till deras tvååriga crowdloan direkt i ett förhållande av 1:1 till antalet blockerade DOT:s.

Under leasing av Acala parachain kommer PLO-deltagare att kunna använda lcDOT som säkerhet för att prägla Acalas aUSD establecoin, med Acalas automated market maker (AMM) DEX också konfigurerad för att stödja lcDOT.

Även om tokenen handlas fritt på Acala DEX och inte är indexerad till DOT-priset, kommer tokenen att kunna lösas in i utbyte mot DOT på 1:1-basis när leasingperioden har löpt ut.

Parallell Fi CDOT

Många av de andra likvida kollektivlåneprodukterna som erbjuds av plattformar gör det enkelt att komma åt ett brett utbud av parachain-auktioner via ett enda gränssnitt.

Parallel Finance är bland de mest populära plattformarna som samlar tillgång till flera PLO:er och erbjuder nettoderivat till skattebetalare.

Deltagare som använder Parallel kommer att få cDOT- tokens som representerar den underliggande DOT som blockerades under hyresperioden. Protokollet belönar dig också med fyra enheter av din TO-styrningstoken per DOT som du bidrar med via din plattform.

När Parallel-parakedjan är aktiv kommer cDOT-innehavare också att kunna använda projektets penningmarknad och AMM för att generera intäkter, tillhandahålla likviditet och handla med derivattoken. cDOT kan också lösas in av den underliggande insatta DOT när hyresavtalet har upphört.

Jämvikt XDOT

Equilibrium erbjuder också en nettodeltagandetoken som representerar de underliggande bidragen som görs genom dess auktionsplattform i form av dess xDOT- tokens.

xDOT kommer initialt att vara tillgänglig för mynt i Equilibriums Kusama-utbyggnad Genshiro, där användare kommer att kunna tjäna intäkter på token genom Genshiro likviditetspool, som kan använda token för att säkra lån på en mängd olika tillgångar, inklusive stablecoins.

Många av funktionerna som för närvarande är aktiverade i Genshiro kommer att sändas på Equilibrium när projektet har säkrat en parachain-slot – då kommer xDOT-innehavare att kunna göra anspråk på sina tokens på Polkadots ursprungliga plattform eller ansluta dem från Kusama.

Bifrost SALP-polletter

Bifrosts Slot Auction Liquidity Protocol (SALP) kommer också att underlätta tillgången till ett brett utbud av PLO:er genom en decentraliserad applikation.

Till skillnad från andra plattformar kommer Bifrost-användare att få två derivat – Voucher Slot DOT (vsDOT) och Voucher Slot Bond (vsBond) tokens.

Bifrost beskriver vsDOT som fungibla tokens som representerar de underliggande DOT-bidragen och som även ackumulerar insatsbelöningar, medan vsBOND-tokens representerar belöningsparametrarna som är specifika för de auktioner som en användare deltar i – såsom hyrtid och utgångsdatum.

De två tokens tillåter Bifrost att utnyttja fungibilitet för att aggregera likviditet genom att representera DOT-bidrag med hjälp av vsDOT-token, samtidigt som de använder icke-fungibla vsBOND-token för att fånga de unika egenskaperna hos varje PLO som den stöder.

vsDOT-tokens kan handlas när som helst på likviditetspooler på Bifrost eller på tredjepartsplattformar. Bifrost beskriver vsBOND som en "equity token" och satsar på derivatet "kräver inga mycket likvida transaktioner" och kan handlas med väntande order på dess vsBOND-marknad.

Båda tokens krävs för att lösa in den underliggande insatspoängen när ett parachain-leasingavtal löper ut.

Friskrivningsklausul: Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte, den utgör inte investeringsrådgivning eller ett erbjudande att investera. CriptoFácil ansvarar inte för innehåll, produkter eller tjänster som nämns i denna artikel.

Läs också: Metaverse är på uppgång nu: Se hur toppinvesterare skiljer möjligheter

Läs också: Binance kommer att distribuera Porto roliga token gratis i ny kampanj

Läs också: Genopets lanserar GENE-token med IDO på Raydium