50 % av Uniswap-likviditetsleverantörerna har förlorat pengar, visar undersökning

50 % av Uniswaps likviditetsleverantörer har förlorat pengar, visar undersökningen

Att tillhandahålla likviditet till decentraliserade börser (DEX) är en av de huvudsakliga formerna av passiv inkomst. Denna operation genererar dock inte alltid vinster, vilket skedde i fallet med Uniswap (UNI).

Enligt en rapport från Bancor och Topaze Blue rapporterade 49,5 % av DEX:s likviditetsleverantörer förluster på sin verksamhet. För varje mottagen $100, registrerade användarna en förlust på $180. Det vill säga den genomsnittliga förlusten per användare var $80.

Baserat på dessa uppgifter lämnades användarna med en nettoförlust på mer än 60 miljoner dollar, medan 49,5 % av likviditetsleverantörerna var tvungna att göra förluster. Studien rankade också vilka pooler som hade de högsta förlustfrekvenserna:

  • MATIC/ETH: 51%;
  • COMP/ETH: 59%;
  • USDC/ETH: 62%;
  • MKR/ETH: 74%.

Studien fokuserade på aktiviteter i Uniswap V3 som genomfördes mellan 5 maj och 20 september 2021.

Förluster överskuggade skattevinster

Likviditetspooler är grundläggande verktyg för att säkerställa att DEX fungerar korrekt. De fungerar genom att tillåta användare att låsa sina tokens i utbyte mot belöningar. Belöningar kommer i sin tur från transaktionsavgifter: en del av det belopp som betalas ut till användarna delas ut till likviditetsleverantörer i form av ersättning.

Av den totala handelsvolymen för Uniswap-pooler, som nådde 108,5 miljarder USD, utgjorde handelsavgifterna 199 miljoner USD – cirka 19 % av totalen. Hos Uniswap eller någon annan DEX är detta det belopp som likviditetsleverantörer får för att lämna sina tokens.

Under normala förhållanden fungerar avgifter som en viktig källa till passiv inkomst för leverantörer. Men bara de permanenta förlusterna nådde 260 miljoner USD, vilket gjorde att verksamheten gick med förlust. Cirka 80 % av bassängerna var påverkade och förlorade.

obeständiga förluster

Beräkningarna avser permanenta förluster . Denna förlust uppstår när någon tillhandahåller likviditet till en pool och priset på de deponerade kryptoaktiva substanserna ändras jämfört med värdet vid insättningstillfället. Ju större denna förändring är, desto mer utsätts du för permanent förlust.

I princip är denna förlust inte effektiv, eftersom kryptoaktiva ämnen finns kvar i poolen. Men vid tidpunkten för uttag av pengar kommer användaren att ha mindre dollarvärde än vid insättningstillfället.

Kort sagt, förlusten uppstår faktiskt först när användaren bestämmer sig för att ta ut pengar och ta ut likviditet. Den enda gruppen som noterade vinster var handlare som gav likviditet till ett enda block och snabbt tog bort sina insättningar. På så sätt lyckades de skydda sig innan de permanenta förlusterna fastställdes.

Läs också: Xbox Boss oro för användning av NFT i spel

Läs också: Blockchain kommer att vara basskiktet för multiversumet som ska koppla ihop de olika metaverserna, säger analytiker

Läs också: Bitcoin når 57 000 USD, Ethereum sjunker 1% och Solana går upp igen. Kolla in kryptovalutamarknaden idag