Ökad Bitcoin-brytning kommer att få Kazakstan att vända sig till kärnenergi

Ökad Bitcoin-brytning kommer att leda till att Kazakstan övergår till kärnenergi

En ökning av Bitcoin-brytning orsakar elbrist i Kazakstan. Med det studerar landet, som anses rikt på energi, möjligheten att använda kärnenergi för att upprätthålla verksamheten.

Efter att Kina förbjöd brytning av Bitcoin (BTC) och andra digitala tillgångar började gruvarbetare migrera till andra länder och Kazakstan var ett av dem.

Idag är den centralasiatiska nationen näst efter USA när det gäller global kryptovalutaproduktion.

Närmare bestämt har Kazakstans andel av den globala hashhastigheten ökat till 18,1 %, enligt de senaste uppgifterna från Cambridge Center for Alternative Finance. Det är en fyrdubbling från föregående år.

Bitcoin Mining i Kazakstan

Som rapporterats av Nikkei Asia-portalen var denna ökning delvis avsiktlig. Det beror på att landet skapade en gynnsam miljö för gruvdrift genom att upprätta en rättslig ram för industrin i juli 2020.

Nu är Kazakstan ivrig att skörda de ekonomiska fördelarna. Lagstiftningen, förknippad med överskottsenergi, gjorde landet till en privilegierad destination för företag som flyttade från Kina.

Men gruvdriftens höga energiförbrukning börjar bli ett problem. Under ett normalt år i Kazakstan växer energiförbrukningen mellan 1 % och 2 %.

Men hittills i år har det varit en "onormal tillväxt" på 8 %, enligt Murat Zhurebekov, landets biträdande energiminister.

I oktober tillskrev Kazakhstan Electricity Grid Operating Company (KEGOC) delvis nedgången för tre kraftverk till ökad efterfrågan på gruvdrift.

Med krisen överväger president Kassym-Jomart Tokayev att använda kärnenergi för att upprätthålla gruvdrift:

"För framtiden kommer vi att behöva fatta ett impopulärt beslut om att bygga ett kärnkraftverk", sa han vid ett möte med bankirer.

Kraftransonering för gruvarbetare

Samtidigt ransonerar KEGOC strömförsörjningen till 50 gruvbolag som officiellt verkar i landet.

Dessa företag betalar skatt och har avtal med nätoperatören. Det finns dock flera andra oregistrerade gruvarbetare som verkar i ett "gråområde".

I den meningen är det avgörande för Kazakstans långsiktiga energisäkerhet att stävja denna oregelbundna aktivitet, enligt Alan Dorjiyev, ordförande för Kazakhstan Data Center and Blockchain Industry Association.

Från och med 2022 kommer staten att införa en ny skatt på 0,0023 USD per kilowattimme som används av registrerade företag.

På så sätt hoppas landet öka skatteuttaget och göra elbehovet lättare att förutse.

Läs också: Dogecoin: Nu kan du använda DOGE för att betala på USA:s näst största biografnätverk

Läs också: Upland introducerar meta-äventyr och ny företagsägarmodell

Läs också: Bitcoin, Ethereum och BNB är på uppgång igen. Hög når 7 % under de senaste 24 timmarna